28.4.2020

Kassaennuste markkinahäiriö­tilanteessa

Kun talous ja koko maailma ovat häiriötilassa, vaatii se kassaennusteelta eri lähtökohtaa. Kassaan täytyy suhtautua vähän niin kuin startup katsoo kassaennustettaan.

Siinä missä startup on kerännyt alkusijoitusrahaa, jota se polttaa kehittäessä yritystä kohti kannattavaa liiketoimintaa, on poikkeustilan aikana muidenkin yritysten toimittava samoin. Markkinahäiriötilanteessa lähdemme siitä, paljonko rahaa on kassassa, ja miltä tulevien kahden viikon kassavirta näyttää per päivä. Jos kassavirta on negatiivinen, tulee kassa ennemmin tai myöhemmin loppumaan. Eli on tärkeää miettiä, miten kassaa voi kasvattaa esimerkiksi lainan kautta. Vaihtoehtoisesti voidaan miettiä, miten tulosta kasvatetaan tai miten tappiota voi vähentää.

Kulujen osalta suosittelemme kirjaamaan kahden viikon tulevat maksut. Nämä maksut pitää ryhmitellä niihin, jotka ovat absoluuttisen kriittisiä ja muut. Niitä muita voidaan laittaa tauolle tai lopettaa. Tämä lisää kassan riittävyyttä. Poikkeusoloissa juuri tuo kassan riittävyyden maksimoiminen on kaiken A ja O.

Me autamme mielellämme kassavirtaennusteiden tekemisessä ja meiltä saat myös ennusteeseen sopeutuvan excel-pohjan.

 

Lars Hästö

Talouspäällikköpalvelut, taloushallintopalvelut