28.4.2020

Kassavirtaennuste on tärkeä työkalu markkinahäiriö­tilanteessa

Koronapandemia on ajanut markkinat, talouden ja koko maailman epävarmuuden aikaan. Kassavirtalaskelmat, kassavirtaennusteet ja niiden asiantunteva laatiminen ovat yrityksille olennainen keino varautua tulevaisuuteen tämän kaltaisessa markkinahäiriötilanteessa.

Kun talous ja koko maailma ovat koronavirus-pandemian myötä häiriötilassa, se vaatii yrityksiä katsomaan kassaennusteitaan uudesta näkökulmasta. Kassaennuste saa vastaavan roolin kuin liiketoimintaansa vasta aloittavilla startupeilla.

Siinä missä startup on kerännyt alkusijoitusrahaa, jota se polttaa kehittäessään liiketoimintaa kannattavaan suuntaan, poikkeustilan aikana muidenkin yritysten on toimittava samoin. Markkinahäiriötilanteessa täytyy lähteä siitä, paljonko rahaa on kassassa, ja miltä tulevien kahden viikon kassavirta näyttää kutakin päivää kohti.

Jos kassavirta on negatiivinen, kassa loppuu ennemmin tai myöhemmin. On siis tärkeää miettiä, miten kassaa voi kasvattaa esimerkiksi lainojen kautta. Vaihtoehtoisesti voi miettiä, miten tulosta kasvatetaan tai miten tappiota on mahdollista vähentää.

Riittävän kokoinen kassa tuo turvaa

Hyvä keino kassan riittävyyden maksimoimiseksi on tulevien kahden viikon erääntyvien laskujen kirjaaminen ylös. Laskut ryhmitellään kriittisiin laskuihin, joiden maksaminen on absoluuttisen välttämätöntä, sekä laskuihin joihin liittyvät palvelut tai hyödykkeet voi laittaa tauolle tai jopa lopettaa.

Tällä tavoin kassan riittävyyttä on mahdollista lisätä. Poikkeusoloissa se on yrityksen taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden kannalta A & O.

Profiman asiantuntijat auttavat niin kassavirtalaskelmien kuin kassavirtaennusteidenkin tekemisessä. Meiltä saat myös Excel-pohjan, joka soveltuu kassaennusteen laatimiseen.

Lars Hästö, Finance partner