Jäännösvero maksujärjestely – vältä ulosotto

Maksujärjestely jäännösverolle kannattaa, mikäli yrityksellä on esimerkiksi tilapäisiä maksuvaikeuksia. Verohallinto tarjoaa mahdollisuuden maksujärjestelyyn, joka estää perinnän etenemisen ulosottoon.

Mikäli kaipaat talousjohtamiseen apua, anna Profiman auttaa. Voit tutustua tarkemmin palveluihimme täältä ja ottaa meihin yhteyttä.

Mikä on jäännösvero

Jäännösvero on veroa, joka maksetaan silloin, kun ennakonpidätykset eivät ole kattaneet koko verovuoden verovelvollisuutta. Se syntyy silloin, kun tuloista ei ole peritty riittävästi veroja, mm. tulojen vaihtelun vuoksi.

Miksi jäännösveron maksujärjestely kannattaa?

Maksujärjestely on tarkoitettu helpottamaan verovelan hoitamista tilanteessa, jossa koko verosummaa ei voida maksaa kerralla. Maksujärjestelyn avulla:

  • Voit jakaa veron maksun useampaan erään.
  • Vältät ulosottoon päätymisen.
  • Säästyt perintätoimien aiheuttamilta merkinnöiltä luottotiedoissa.

Verohallinnon maksujärjestely jäännösveroa varten

Verohallinnon maksujärjestely tarjoaa joustavan tavan hoitaa verovelat, kuten jäännösverot, silloin kun niiden maksaminen kerralla ei ole mahdollista, esim. tilapäisten maksuvaikeuksien vuoksi. Maksujärjestelypyynnön tekeminen tapahtuu OmaVero-palvelussa. Tarkemmat ohjeet löydät verohallinnon verkkosivuilta.

Maksujärjestely on hyvä keino hallita jäännösveron maksamista ja välttää ulosotto. Hakuprosessi on selkeä ja toteutettavissa helposti OmaVero-palvelussa. Tärkeintä on toimia ajoissa ja noudattaa sovittua maksusuunnitelmaa, jotta vältytään lisäkuluilta ja mahdollisilta maksuhäiriömerkinnöiltä.

Mitä tapahtuu, jos maksujärjestelyä ei tee?

Jos maksujärjestelyä ei haeta eikä veroa makseta ajoissa, Verohallinto voi siirtää veron ulosottoon. Ulosottoon siirtyminen tarkoittaa:

  • Korkokulujen ja perintäkulujen lisääntymistä.
  • Mahdollisia maksuhäiriömerkintöjä.
  • Palkasta tai muista tuloista tehtäviä pidätyksiä ilman erillistä ilmoitusta.
  • Maksamattomista veroista päätyy protestilistalle

Verovelkojen protestilistalle julkaiseminen koskee sekä henkilö- että yritysasiakkaita. Maksamattomat arvonlisäverot, ennakonpidätykset ja työnantajan sairausvakuutusmaksut julkaistaan, jos velkaa on vähintään 15 000 euroa eikä sitä ole maksettu maksukehotuksen eräpäivään mennessä. Ennakkotieto julkaisemisesta näkyy OmaVero-palvelussa.

Verohallinto ei julkaise tietoja itse, vaan ne toimitetaan Suomen Asiakastieto Oy:lle, Dun & Bradstreet Finland Oy:lle ja Edita Oy:lle, jotka julkaisevat ne mm. Kauppalehdessä, Taloussanomissa ja Virallisessa lehdessä sekä omilla verkkosivuillaan. Ulosottoviranomainen voi myös ilmoittaa veroja protestoitavaksi, esimerkiksi pitkäaikaisen ulosoton tai varattomuuden perusteella, ilman 15 000 euron rajaa.

Verovelkatietoja ei kuitenkaan julkaista, jos velat on maksettu, jäljellä oleva velka on alle 15 000 euroa, verot ovat maksujärjestelyssä tai niiden täytäntöönpano on keskeytetty muutoksenhaun tai velkajärjestelyn vuoksi. Julkaistavia tietoja ovat asiakkaan nimi, Y-tunnus, kotikunta (turvakiellon saaneilla kotikuntaa ei julkaista) ja maksamattomien verojen määrä.

Verovelan maksamisen jälkeen Verohallinto ilmoittaa maksun tiedot suoraan julkaisutahoille, ja luottohäiriömerkintä poistuu 30 päivän kuluessa. Jos julkaisu on tapahtunut virheellisesti, sen voi peruuttaa ottamalla yhteyttä Verohallintoon.

Maksujärjestely saattaa olla siis kannattava tehdä myös yrityksen maineen kannalta, mikäli tilapäisiä maksuvaikeuksia ilmenee.

Jäännösvero ulosotossa – Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Kun jäännösvero etenee ulosottoon, ulosottoviranomainen ryhtyy perimään verovelkaa suoraan verovelvollisen tuloista tai varallisuudesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että palkasta, eläkkeestä tai muista säännöllisistä tuloista voidaan pidättää osa veron maksamiseksi.

Ulosoton seurauksena verovelalliselle voi syntyä lisäkuluja, kuten ulosottomaksuja, jotka kasvattavat velan kokonaismäärää. Lisäksi ulosotto voi johtaa maksuhäiriömerkintään, joka vaikuttaa luottotietoihin ja vaikeuttaa esimerkiksi lainan saamista tai toisinaan myös vuokra-asunnon hankkimista.

Ulosotto jatkuu yleensä niin kauan, kunnes koko verovelka on maksettu. Mikäli maksuvalmiudessa on suuria haasteita, on suositeltavaa neuvotella Verohallinnon kanssa mahdollisesta maksusuunnitelmasta jo ennen ulosottoprosessin käynnistymistä

Kuinka välttää jäännösveron joutuminen ulosottoon?

Jäännösveron joutuminen ulosottoon voidaan estää ennakoivilla toimilla ja huolellisella taloudenhallinnalla. Tärkeimmät toimenpiteet ovat:

  • Tarkista verotiedot ajoissa: Varmista, että ennakonpidätyksesi vastaavat tulojasi. Voit tarkastaa ja päivittää verokortin tiedot helposti Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Näin vältät tilanteen, jossa veroa kertyy liikaa maksettavaksi vuoden lopussa.
  • Maksa verot ajallaan: Jäännösveron maksu eräpäivään mennessä on ensisijainen tapa välttää ulosotto. Mikäli mahdollista, pyri maksamaan vero kerralla ajoissa, jotta vältyt viivästyskorolta ja perintätoimenpiteiltä.
  • Hae maksujärjestely ajoissa: Jos et kykene maksamaan jäännösveroa kokonaan eräpäivään mennessä, hae maksujärjestelyä Verohallinnolta hyvissä ajoin. Maksujärjestelyssä vero jaetaan useampaan maksuerään, jolloin maksat sen osissa sovitun aikataulun mukaisesti.
  • Seuraa verotilannetta säännöllisesti: Käy säännöllisesti OmaVero-palvelussa ja seuraa verotilannettasi. Näin voit reagoida nopeasti, jos verotuksessa ilmenee korjattavaa tai verovelkaa syntyy odottamatta.
  • Varaudu ennakkoon: Jos tiedät, että tulosi vaihtelevat, voit tehdä ylimääräisiä ennakonpidätyksiä pitkin vuotta tai asettaa verokorttiin suuremman pidätysprosentin.
  • Pidä yhteyttä Verohallintoon: Jos kohtaat maksuvaikeuksia, ole ajoissa yhteydessä Verohallintoon. He voivat tarjota ohjeita ja vaihtoehtoja verovelan hoitamiseen ennen ulosottotoimien käynnistymistä.

Kuka voi hakea maksujärjestelyä?

Maksujärjestelyä voi hakea pääsääntöisesti:

  • Yksityishenkilöt: Henkilökohtaiset jäännösverovelat, jotka ovat erääntyneet, voidaan hakea maksujärjestelyyn. Hakijalla tulee olla kyky noudattaa maksusuunnitelmaa.
  • Yritykset: Yritykset voivat hakea maksujärjestelyä yritystoiminnasta johtuville veroveloille, kuten arvonlisäverolle tai työnantajamaksuille. Yrityksen on osoitettava maksukyky ja halukkuus hoitaa velka sovitusti.
  • Kuolinpesät: Myös kuolinpesät voivat hakea maksujärjestelyä perinnönjaon yhteydessä, mikäli veroja on maksamatta perinnöstä.

LARS HÄSTÖ –

TEKIJÄ TALOUDEN

TERVEYSTARKASTUKSEN TAKANA

Lars on ihmisläheinen taloushallinnon ammattilainen, joka näkee firmojen haasteet kassavirran kautta. Tältä tyypiltä voit odottaa oikeita, helposti ymmärrettäviä ja juuri sinun liiketoimintaasi koskevia kysymyksiä. Larsin voit herättää jopa keskellä yötä ja saat häneltä silti selkeät vastaukset PK-yritysten yleisimpiin kassahaasteisiin. Larsia on asiakkaiden toimesta kuvailtu tyypiksi, joka osaa nähdä lukujen taakse. Katso vaikka LinkedIn-profiilin suosituksia!

Syvenny aiheeseen ja lue blogejamme!

Käänteinen ALV – mitä se tarkoittaa?

Käänteinen ALV – mitä se tarkoittaa? Käänteinen arvonlisävero on poikkeus yleisestä arvonlisäverotuksen periaatteesta, jossa myyjä tilittää arvonlisäveron valtiolle. Käänteinen arvonlisävero tarkoittaa, että vastuu veron maksamisesta siirtyy ostajalle, eikä myyjä...

Arvonlisäverolaskuri – helppo tapa laskea ALV

Arvonlisäverolaskuri – helppo tapa laskea ALV Arvonlisävero (ALV) on olennainen osa yritystoimintaa ja kuluttajakauppaa. Arvonlisävero vaikuttaa sekä tuotteiden ja palveluiden hintoihin että yritysten kirjanpitoon.  Miten lasketaan ALV? Tässä auttaa Profiman...

Liiketulos kertoo paljonko voittoa yritys tuottaa liiketoiminnallaan

Liiketulos kertoo paljonko voittoa yritys tuottaa liiketoiminnallaan Liiketulos (englanniksi "operating profit" tai "operating income") on yrityksen talouden keskeinen mittari, joka kertoo, kuinka paljon voittoa yritys tuottaa varsinaisella liiketoiminnallaan ennen...