Kertyykö varastoon liikaa raaka-aineita? Valmistetaanko tuotteita liikaa kysyntään nähden? Ratkaisu voi löytyä tarkentamalla ennusteita.

Osuvatko volyymiennusteet kohdilleen?

Asiakasyrityksemme haasteena oli lanseerattavien tuotteiden volyymiennusteet. Suoraan sanoen ne tuppasivat menemään pieleen, jonka johdosta tehtaalle kertyi varastoon joko liikaa raaka-ainetta tai liikaa valmistuotteita. Ylimääräiseen varastoon sitoutui turhaan pääomaa. Varastoa piti myös alentaa myymällä tuotteet pois alennuksella. Tämä puolestaan vaikeutti lanseerattavan tuotteen normaalia myyntiä. Jotain piti tehdä, koska toiminta kasvoi ja jatkossa tehtaan seinien sisälle ei enää mahtuisi liian isoja varastomääriä.

Regressioanalyysilla lisää tehoa ja tarkkuutta ennustamiseen

Aikaisemmin volyymiennusteet teki tuotepäällikkö ja tähän hänellä ei ollut apuna yhtäkään työkalua. Prosessia kartoitettiin ja huomattiin, että yrityksellä oli pääsy laajaan markkinadataan. Profiman ehdotuksesta päätettiin ehdottaa regressioanalyysin tekoa, jossa katsottiin kuinka hyvin tuotteen eri ominaisuudet ja hintapisteet korreloivat volyymin kanssa. Koska voimakas korrelaatio löytyi, voitiin tämän perusteella tehdä kuvaaja. Sen pohjalta taas voitiin ennustaa tuotteen vuosivolyymi hintapisteen ja ominaisuuksien pohjalta.

Tämä paransi ennustetarkkuutta, jonka takia varastoon ei enää kertynyt liikaa raaka-aineita tai valmistuotetta. Yhtiön kassatilanne parani, kun varastoon ei enää sitoutunut yhtä paljon rahaa ja myös tulos parani, koska varastoja ei tarvinnut tyhjentää alennusmyynneillä.

Lars Hästö

Talouspäällikköpalvelut, Taloushallintopalvelut

LARS HÄSTÖ –

TEKIJÄ TALOUDEN

TERVEYSTARKASTUKSEN TAKANA

Lars on ihmisläheinen taloushallinnon ammattilainen, joka näkee firmojen haasteet kassavirran kautta. Tältä tyypiltä voit odottaa oikeita, helposti ymmärrettäviä ja juuri sinun liiketoimintaasi koskevia kysymyksiä. Larsin voit herättää jopa keskellä yötä ja saat häneltä silti selkeät vastaukset PK-yritysten yleisimpiin kassahaasteisiin. Larsia on asiakkaiden toimesta kuvailtu tyypiksi, joka osaa nähdä lukujen taakse. Katso vaikka LinkedIn-profiilin suosituksia!

Syvenny aiheeseen ja lue blogejamme!

Henkilökohtainen tulolähde

Henkilökohtainen tulolähde

Me autamme asiakkaitamme monenlaisissa talouden hallinnan haasteissa, kuten hakemalla tarvittaessa muutoksia verotuspäätöksiin. Henkilökohtainen tulolähde asetti aiemmin asiakkaallemme haasteita tappioiden vähentämisessä, lue alta lisää! Yhteisöjen yritystoiminnassa...

Uuden yrityksen ennakkovero 

Uuden yrityksen ennakkovero 

"Asiakkaamme perusti yrityksen ja tuli meille asiakkaaksi. Meillä on aina tiiviit asiakassuhteet ja käydään asiat läpi niin että yrittäjä tietää, miten hän toimii ja jos ei tiedä, hän voi aina kysyä. Tällä kertaa kysymyksenä oli ennakkovero. Yrittäjä oli onnellisessa...