Monissa yrityksissä ollaan huolissaan, riittääkö kassa lyhennysten ja palkkojen maksuun tai investointiin. Monissa tapauksissa myös päätös sitoutua johonkin projektiin voi laittaa kassan tiukille. Lääkkeet huoliin ja haasteisiin ovat kuitenkin samat. Tehdään yritykselle kassaennuste ja aloitetaan muidenkin ennusteiden käyttö organisaatiossa.

Meidän kokemuksemme mukaan kassaennusteiden tarve ja käyttö vaihtelevat yrityksestä toiseen. Yleensä asiaa lähestytään ihan tapauskohtaisesti. Kassaennusteen tulisi kuitenkin olla jokaisen yrityksen talouden hallinnan lähtökohtana. Yrityksen toiminnan tavoite ei voi olla vain myynnin kasvattaminen, vaan vastuullisen liiketoiminnan tavoitteena on oltava positiivinen kassavirta, joka pitää toiminnan elinvoimaisena.

Mistä kassaennuste muodostuu?

Kassaennuste muodostuu liiketoiminnan, investointien ja rahoitusten rahavirroista. Tekemällä myyntiennusteen yritys saa hyvän kuvan sisään tulevasta rahavirrasta. Monesti tiedetään myös kokemusperäisesti, mitä kuluja myynnin mukana tulee. Tämän perusteella saadaan riittävän hyvä kuva myynnistä, kuluista ja tuloksesta.

Taseen erät muuttuvat yleensä saman kaavan kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että lainojen lyhennykset ovat yleensä kiinteitä tai seuraavat tiettyä lyhennyskaavaa. Investoinnit ja poistot ovat yleensä myös tiedossa. Näiden avulla saadaan kassaennuste, joka kattaa esimerkiksi tulevat 12 kuukautta. On tärkeää muistaa, että ennuste on ennuste, eikä toteuma. Näin ollen myös 12 kuukauden kassaennuste ilmaisee vain trendin. Toki se näyttää, koska haasteita voi tulla ja etenkin, mitkä tapahtumat johtavat kassahaasteisiin.

Tämän rinnalla on hyvä olla lyhytaikainen, esimerkiksi neljän viikon kassaennuste. Suurin osa osto- ja myyntisaamisista erääntyvät 14 päivän tai pitemmän ajan sisällä. Näitä käyttäen saadaan aika hyvä runko kassaennusteelle, jota sitten täydennetään muilla maksuilla, kuten palkoilla. Tämä lyhytaikainen kassaennuste näyttää heti, riittävätkö rahat tiettyihin erääntyviin maksuihin. 

Kassaennusteiden hyödyt ovat:

  • Pitkän ajan ennuste näyttää trendin ja mitkä ajurit vaikuttavat eniten ennusteeseen.
  • Lyhyen ajan, kuten 2–4 viikon, ennuste näyttää yksityiskohtaisemman päiväkohtaisen tilanteen. Tämä auttaa esimerkiksi näkemään, jos jakson päätteeksi on isompi maksu, että riittääkö kassa siihen.
  • Mahdollistavat reagoinnin kassavajeeseen, kassakriisin välttämisen, rahoituskulujen pienenemisen ja tuloksen paranemisen.

Lars Hästö

Talouspäällikköpalvelut, Taloushallintopalvelut

Ota yhteyttä

LARS HÄSTÖ –

TEKIJÄ TALOUDEN

TERVEYSTARKASTUKSEN TAKANA

Lars on ihmisläheinen taloushallinnon ammattilainen, joka näkee firmojen haasteet kassavirran kautta. Tältä tyypiltä voit odottaa oikeita, helposti ymmärrettäviä ja juuri sinun liiketoimintaasi koskevia kysymyksiä. Larsin voit herättää jopa keskellä yötä ja saat häneltä silti selkeät vastaukset PK-yritysten yleisimpiin kassahaasteisiin. Larsia on asiakkaiden toimesta kuvailtu tyypiksi, joka osaa nähdä lukujen taakse. Katso vaikka LinkedIn-profiilin suosituksia!

Syvenny aiheeseen ja lue blogejamme!

Henkilökohtainen tulolähde

Henkilökohtainen tulolähde

Me autamme asiakkaitamme monenlaisissa talouden hallinnan haasteissa, kuten hakemalla tarvittaessa muutoksia verotuspäätöksiin. Henkilökohtainen tulolähde asetti aiemmin asiakkaallemme haasteita tappioiden vähentämisessä, lue alta lisää! Yhteisöjen yritystoiminnassa...

Uuden yrityksen ennakkovero 

Uuden yrityksen ennakkovero 

"Asiakkaamme perusti yrityksen ja tuli meille asiakkaaksi. Meillä on aina tiiviit asiakassuhteet ja käydään asiat läpi niin että yrittäjä tietää, miten hän toimii ja jos ei tiedä, hän voi aina kysyä. Tällä kertaa kysymyksenä oli ennakkovero. Yrittäjä oli onnellisessa...