Business Finlandin tukemat hankkeet ovat loistava tapa kehittää liiketoimintaa. Ennen projektin aloittamista on hyvä huolehtia, että taloushallinnon osalta muutamat perusasiat ovat kunnossa, jotka helpottavat kustannusten tilitystä ja loppuraportin tilintarkastusta. 

Projektin kustannusten raportointi ja lukujen seuranta 

Projektin parissa työskentelevät henkilöt on nimettävä ja heidän osaltaan pitää kyetä seuraamaan kokonaistyöaikaa ja projektin parissa vietettyä työaikaa. Tarvitaan vähintään Excel-pohjainen työaikakirja, mutta todellinen työaikaseuranta, johon voi leimata projektityön, on aina parempi. Itse projektille on palkanlaskentaan hyvä avata oma projektinumero, jotta palkat ja sivukulut saadaan kirjanpidossa jaettua oikealle projektille. Itse palkkaerittelylomakkeelle (Y4) laitetaan vain kokonaisrahapalkka, kokonaistyötunnit ja projektin työtunnit. Lomake jakaa prosentuaalisen osuuden mukaan kokonaisrahapalkkaa projektille. 

Jos nyt palkanlaskennassa on käytetty samaa osuutta, saadaan kirjanpidossa projektiseurannalle samat palkkakustannukset kuin mitä raportoidaan Business Finlandille. Lähetetty palkkaerittelylomake on hyvä arkistoida, koska pitempien projektien osalta henkilöstö voi vaihtua ja alkuperäiset raportit voivat muuten kadota. Niitä on hankala etsiä lopputilityksen tilintarkastuksen yhteydessä. 

Muut kustannukset raportoidaan asiointipalvelussa. Nämä ovat pääsääntöisesti projektiin liittyviä ostoja. Näitä varten kirjanpidossa on oltava oma projektiseuranta, jotta kustannukset saadaan helposti haettua halutulle ajanjaksolle. Tietyissä erityistapauksissa kustannukset raportoidaan kustannustilityslomake Y3:lla. Näin toimitaan, kun tilitetään esimerkiksi intressiyhtiön kustannuksia. 

On hyvä huolehtia, että yhteistyö osaavan talouden hallinnan kumppanin kanssa on aloitettu ennen Business Finland -projektin alkamista. Tämä varmistaa, että projektin kustannusten raportointi ja seuranta sekä tilitys menevät oikein ja tuet saadaan maksuun ajallaan ilman viivästyksiä.

Lars Hästö

Talouspäällikköpalvelut, Taloushallintopalvelut

LARS HÄSTÖ –

TEKIJÄ TALOUDEN

TERVEYSTARKASTUKSEN TAKANA

Lars on ihmisläheinen taloushallinnon ammattilainen, joka näkee firmojen haasteet kassavirran kautta. Tältä tyypiltä voit odottaa oikeita, helposti ymmärrettäviä ja juuri sinun liiketoimintaasi koskevia kysymyksiä. Larsin voit herättää jopa keskellä yötä ja saat häneltä silti selkeät vastaukset PK-yritysten yleisimpiin kassahaasteisiin. Larsia on asiakkaiden toimesta kuvailtu tyypiksi, joka osaa nähdä lukujen taakse. Katso vaikka LinkedIn-profiilin suosituksia!

Syvenny aiheeseen ja lue blogejamme!

Käänteinen ALV – mitä se tarkoittaa?

Käänteinen ALV – mitä se tarkoittaa? Käänteinen arvonlisävero on poikkeus yleisestä arvonlisäverotuksen periaatteesta, jossa myyjä tilittää arvonlisäveron valtiolle. Käänteinen arvonlisävero tarkoittaa, että vastuu veron maksamisesta siirtyy ostajalle, eikä myyjä...

Arvonlisäverolaskuri – helppo tapa laskea ALV

Arvonlisäverolaskuri – helppo tapa laskea ALV Arvonlisävero (ALV) on olennainen osa yritystoimintaa ja kuluttajakauppaa. Arvonlisävero vaikuttaa sekä tuotteiden ja palveluiden hintoihin että yritysten kirjanpitoon.  Miten lasketaan ALV? Tässä auttaa Profiman...

Liiketulos kertoo paljonko voittoa yritys tuottaa liiketoiminnallaan

Liiketulos kertoo paljonko voittoa yritys tuottaa liiketoiminnallaan Liiketulos (englanniksi "operating profit" tai "operating income") on yrityksen talouden keskeinen mittari, joka kertoo, kuinka paljon voittoa yritys tuottaa varsinaisella liiketoiminnallaan ennen...